conecteaza-te cu noi

Special

Paleta, bagheta magică a Taniei Plăian

Tania Plăian e una dintre sportivele Bistriței care strălucește în competițiile de tenis de masă la care participă.

Este campioană europeană în proba de dublu și la echipe (cadete), vicecampioană europeană la simplu și dublu junioare, a obținut medalia de bronz la dublu mixt cadeți la europene și medalia de bronz cu echipa la mondiale.
Tania este totodată triplă campioană națională la junioare.

 

De ce tenis de masă ? Ai făcut și alte sporturi ?

Am mers la gimmastică împreună cu verișoara mea. Aveam 6 ani. Nu a fost pentru mine acest sport, pentru că nu aveam mobilitate. Mi-aș fi dorit să fac înot, tenis de câmp sau fotbal.

Tenis de câmp nu mi-am permis să fac iar fotbalul îl urmăresc și chiar îl practic și acum dar .. de plăcere. Știu tot ce se întâmplă în cele două sporturi, sunt la zi.

 

Cum ai ajuns la tenis de masă ?

Tenisul de masă l-am început prin îndrumarea nașului meu de botez Marian Filipaș. Trebuia să mă mut de la o școala unde erau puțini elevi pentru că urma să fie desfiintață clasa. M-am mutat la Liceul cu Program Sportiv. Atunci am fost nevoită să fac și un sport și am ales tenis de masă. Când am ajuns aici la sală am avut așa o revelație, mi s-a umplut inima de bucurie și am simțit din prima secundă că o să fie ceva foarte frumos. Când am pus mâna pe paletă nu îmi mai venea să plec din sală.

 

Nu ți s-a părut greu ?

Ba da, foarte greu pentru că eram foarte sensibilă și m-au luat tare antrenorii. Cu timpul m-am călit, am învățat, nu m-am dat bătută, nici acum nu mă dau bătută, am învățat să fiu mai ambițioasă și să am mai multă încredere în mine.

 

La ce ai renunțat pentru a face performanță în tenis ?

Am fost nevoită să nu mai locuiesc cu familia. M-am mutat aici la sală. Și  … poate într-un fel am renunțat la timpul meu liber.

 

Ce calități trebuie să ai pentru a deveni un campion ?

În orice sport e vorba despre talent. Și la tenis e vorba despre același lucru, însă e nevoie și să ai răbdare, să muncești, să nu renunți, să fi ambițios, pozitiv, ascultător și cuminte.

 

Reușești să îmbini școala cu antrenamentele și turneele la care participi ?

Da. Cu greu dar reușesc. Învăț… La școală nu am note mici, profesorii mă înțeleg și mă susțin.

 

Cât timp stai zilnic în sala de antrenament ?

Cam două ore dimineața, trei ore după amiază și o oră seara. În total cam șase ore.

În vacanță mă pregătesc mai mult, chiar 6 ore jumătate – șapte.

 

Cum a fost începutul de an pentru tine?

Am început cu dreptul, nu mă așteptam să încep așa de bine, în forță. Am fost la europeanul U 21 din Portugalia. M-am dus cu gândul că nu am nimic de pierdut, doar de învățat.  Nu aveam nici un punct în clasament. Am fost invitată de Federația  Eurpeană de Tenis de Masă ca sportiv special. Am luat tot timpul pas cu pas, meci cu meci și nici o secundă nu m-am gândit că trebuie să ajung în vârf.

Așa am ajuns în semifinală. Am învins sportive de top, care fac înaltă performanță și se antrenează în Franța, Germania dar și la loturile naționale. Am văzut că pot, au văzut acest lucru și cei din Federatie dar și antrenorii de la seniori. Rezultatul m-a ambiționat și mai mult. Mă bucură și rezultatul bun de la campionatul național, unde suntem vicecampioane.

 

Individual sau cu echipa ?

Ambele. Joc cu aceeași determinare în ambele situații. La individual însă îmi place mai mult pentru că acolo e proba adevărului. Nu depinzi de nimeni, ești doar tu, paleta, mingea, masa și adversarul.

 

Ți-ai propus ceva pentru anul acesta ?

Mi-aș dori foarte mult să ajung campioană europeană. Am văzut că pot. Anul trecut am ieșit vicecampioană și rezultatul mă obligă să ajung și mai în față.

Europenele vor avea loc în luna iulie la Ostrava în Cehia.

 

Care e visul tău ca sportiv ?

Mi-aș dori să obțin o medalie la Campionatul Mondial și să ies în orice probă de la seniori campioană europeană.  Da… și la Jocurile Olimpice vreau sa merg, dar încă parcă nu visez așa departe.

 

Îți auzi antrenorul în timpul meciurilor ?

Da. Pentru mine antrenorul contează foarte mult. Un lucru se vede de pe scaun și altul îl vezi tu la masă. Ai nevoie de un sfat, o încurajare sau chiar să te trezească. Antrenorul e foarte important, mai ales în momentele cheie ale unui meci.

 

Care este meciul de care îți amintesti cu plăcere ?

Cel  mai frumos moment l-am trăit anul trecut la Cluj la Campionatul European, când am reușit să obțin medalia de argint. A fost prima mea medalie în proba de simplu. A fost frumos, mai ales că am câștigat acasă, în România. Am plâns de fericire.

 

Familia te suștine ?

Mami a fost întotdeauna alături de mine iar fratele meu Lucas va fi mereu alături de mine. Le mulțumesc.

 

Care este secretul tenisului bun pe care îl joci ?

Nu neapărat tactica îți aduce victoria. E necesar pe lângă acest lucru și să îți dorești să fi cât mai bun și să te autodepășesti. Sunt foarte ambițioasă.

 

Care au fost cele mai bune sfaturi primite de la cei din jurul tău?

Să fiu pozitivă, să muncesc pentru că munca nu minte niciodată, să fiu ascultătoare, și să nu renunț niciodată.

 

Dacă ai putea provoca pe cineva la un meci cine ar fi acela/aceea ?

Novak Djokovici este idolul meu. Ma aseamăn cu el. Pe el cred ca l-aș provoca la un meci.

 

Ce le spui copiilor care vor să vină la sală și să facă tenis de masă ?

Să nu ezite. Tenisul de masă este sport care te solicita fizic și psihic iar anturajul e frumos aici.

Sportul în general te face frumos din toate punctele de vedere.

Publicitate
Publicitate

Cele mai citite

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Jurnalului sportiv al Bistriței . Copyright © 2019 Jurnalul sportiv al Bistriței. Statistici T5