conecteaza-te cu noi

Fotbal

Mia Ganea, portarul Heniului – componentă a lotului național de fotbal feminin a României a fost astăzi LIVE, la Ora Tricolorelor!

Iubitorii fotbalului feminin din țara noastră i-au fost alături timp de o oră cu întrebări, curiozități și mesaje de susținere.

După o pauză de doi ani, în care a devenit mămică, Mia Ganea a revenit la lotul național chiar în startul acestor preliminarii, în toamna trecută. După ce și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Cluj, la echipa campioană a orașului, a acceptat o nouă provocare la începutul acestui an, transferându-se la ACS Heniu Prundu Bârgăului.

„Mă simt foarte bine la noua echipă, mă bucur de această alegere. Fetele s̗i staff-ul m-au primit cu căldură, mă simt ca acasă la Prundu Bârgăului, asta îmi dă foarte multă încredere în mine s̗i e foarte important. Am ales Heniu pentru că îmi plac provocările s̗i am vrut să încerc s̗i altceva. Îl cunos̗team pe antrenor, s̗tiam cum este ca om s̗i cât de mult se implică în proiectul „Heniu„. S̗tiam de asemenea că tot̗i cei de acolo sunt serios̗i s̗i au targete pe care vor să le atingă s̗i am acceptat să joc la Heniu cu cea mai mare plăcere.”

 

Întrebată care a fost cea mai mare provocare din această perioadă a pandemiei, Mia Ganea a declarat că îi plac antrenamentele, se antrenează zilnic acasă iar de două ori pe săptămână o face alături de echipă, pe platforma Zoom.

„Sunt nevoită să fac antrenamente fără minge. Am mai făcut asta dar nu pe o perioadă atât de lungă. Este o perioadă grea pentru toată lumea, la fel este s̗i pentru mine deoarece trebuie să s̗i lucrez, sunt s̗i mamica unui băiet̗el, am mai multe lucruri de făcut dar nu mă sperie, am depăs̗it momentul.”

 

Portarul Heniului și al naționalei feminine de fotbal consideră ca fotbalul feminin din România este într-o oarecare măsură în creștere.

„Eu pot să compar și cu cea a fost acum 10 ani și mi se pare că se fac foarte mulți pași … nu rapizi ci mărunți, așa cum este indicat. Se fac pași mărunți în bine și pentru dezvoltarea fotbalului feminin. Vad că lumea se implică și mă bucură mult acest lucru. ”

 

Suporterii echipei naționale au rugat-o pe Mia Ganea să transmită un mesaj fetelor care ar dori să practice fotbalul dar și părinților acestora.

 „Fetelor le transmit să facă ceea ce simt, orice sport în general pentru că le va ajuta în dezvoltarea lor. Celor care vor sa joace fotbal le îndemn să o facă, mai ales că nu mai persistă gândirea de acum cât̗iva ani potrivit careia fotbalul nu este un sport pentru femei. Lor le spun că fotbalul e s̗i pentru femei. Să își urmeze visul s̗i … cel mai important să meargă spre el cu inima deschisă. Foarte multe fete ajung la fotbal, datorită sau cu sprijinul părint̗ilor, pentru că la o vârstă fragedă părint̗ii gândesc s̗i decid mai mult pentru viitorul copiilor. Fotbalul este un sport foarte frumos, atâta timp cât vorbim despre perfomant̗ă. Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia de a juca fotbal, le mult̗umesc părint̗ilor că m-au sust̗inut atunci când s̗i-au dat seama că am calităt̗i pentru acest sport.”

 

Mia a primit întrebări și mesaje de susținere din partea colegelor de echipă dar și a staff-ului.

*George Ruscău, pres̗edinte ACS Heniu Prundu Bârgăului: „Ît̗i mult̗umim că ai ales să ît̗i continui activitatea sportivă la clubul nostru s̗i sperăm să ne ridicăm din toate punctele de vedere la nivelul as̗teptărilor tale. As̗tept cu nerăbdare să ne revedem pe iarba verde de pe Bârgău Arena”

* Călin Svoboda, antrenor principal ACS Heniu Prundu Bârgăului: „Ît̗i mult̗umim că ai acceptat sa faci parte din familia Heniu Prundu Bârgăului”

* Gicu Ruscău, antrenor secund ACS Heniu Prundu Bârgăului: „Felicitări pentru tot ceea ce faci. Hai Heniu!”

 

Mia Ganea a mai vorbit despre momentele frumoase din teren, carieră, familie, sport, pasiuni și nu numai.

Materialul video complet:

 

 

 

 

 

Publicitate

Fotbal

Heniu își conturează lotul pentru viitorul sezon competițional !

Mijlocașul stânga în vârsta de 23 de ani – Alexandra Hornea și-a prelungit contractul cu echipa de pe Valea Bârgăului.

Alexandra Hornea: „Heniu este echipa la care mă simt foarte bine, acest lucru m-a convins să rămân. Mă simt ca „acasă” la Prundu Bârgăului, suntem aici o mare familie. Îmi doresc să câștigăm Cupa României și de ce nu să jucăm și în Champions League. Lotul pe care îl avem acum ne dă mari speranțe în sensul acesta. Suntem hotărâte să avem un viitor sezon foarte bun și ne dorim să ne îndeplinim obiectivele!”


Alexandra Ana Maria Hornea a jucat în carieră atât ca atacant cât și ca mjlocaș central și mijlocaș stânga. A fost legitimată în țară la CS HM Junior Câmpina, CFF Olimpia Cluj și CSS Real Craiova și în străinătate la FC Famagusta Cipru și Smedjeabaken FK Suedia.
Din sezonul competițional precedent este jucătoarea Heniului.

 

Continua sa citesti

Fotbal

Preliminarii WEURO 2022: Naționala feminină de fotbal reia meciurile în septembrie

Selecționata feminină a României avea programate în această perioadă trei jocuri importante din preliminariile pentru Campionatul European din Anglia. Din cauza pandemiei cu COVID-19, UEFA a luat decizia de a amâna toate partidele internaționale programate în aceste luni, punând pe primul loc sănătatea și siguranța tuturor celor implicați în fenomen.

Campionatul European de fotbal feminin din 2021 a fost amanat cu un an, pentru 2022.

Federația romana de Fotbal a anunțat că tricolorele vor disputa toate cele cinci partide rămase din preliminarii în această toamnă.

Program:

18 septembrie 2020: Belgia – ROMÂNIA, Croația – Elveția
22 septembrie 2020: ROMÂNIA – Croația, Elveția – Belgia
23 octombrie 2020: Lituania – ROMÂNIA, Lituania – Belgia
27 octombrie 2020: Lituania – Belgia, ROMÂNIA – Elveția
27 noiembrie 2020: Croația – Lituania
1 decembrie 2020: Croația – ROMÂNIA, Belgia – Elveția

S-au disputat până acum:
29.08.2019: Lituania – Croația 1-2
03.09.2019: Elveția – Lituania 4-0; Belgia – Croația 6-1
4.10.2019: Lituania – Elveția 0-3
8.10.2019: România – Belgia 0-1,  Elveția – Croația, 2-0
8.11.2019: România – Lituania 0-3, Croația – Belgia 1-4
12.11.2019: Belgia – Lituania 6-0, Elveția – România 6-0

Continua sa citesti

Fotbal

Herczeg Andy: ”Fotbalul pentru mine este mai mult decât un sport”

Sportul rege are tot mai multe regine. Tinerele ambițioase care iubesc acest sport trec tot mai des din tribune în iarbă, dedicându-se fotbalului, un sport care demult nu mai este doar al bărbaților. Visează și ele să facă performanță, să fie admirate și iubite de mii de suporteri din tribune. Pentru cele mai bune dintre ele, visul s-a împlinit sau … se poate împlini cândva. Cu multă muncă…

Despre muncă susținută e vorba și în materialul de astăzi. E povestea unei tinere din Luduș, județul Mureș – campioana a României, participantă în Champions League și componentă a lotului național.

Herczeg Andy a început sa practice acest sport, ca mai toate fetițele, alături de baieți. A preferat mingea și mașinile în detrimentul păpușilor sau a altor preocupări feminine.

”Am început să joc fotbal alături de băieții de la bloc, apoi de la școală. Mi-am dorit să pot face performanță și m-am ambiționat să îmi caut echipă. Am identificat două loturi – unul la Cluj și un altul înființat doar cu 3 luni înainte de a începe eu căutările, la Târgu Mureș. Am ales echipa din Târgu Mureș pentru că aveam doar 11 ani și era mai aproape de casă. Eforturile au fost mari pentru că timp de un an am făcut naveta de 3 ori pe săptămână la antrenament, ajutată fiind de tatăl meu. Am simțit că ăsta e drumul meu și nu am renunțat” – își începe Andy povestea.

După un an s-a mutat la Târgu Mureș, unde a urmat cursurile Liceului cu program sportiv ”Szász Adalbert„. În paralel, a continuat să practice fotbalul la Târgu Mureș, club alături de care a rămas timp de nouă ani și cu care a câștigat în 2010 Cupa României și a bifat prezența în Champions League.

Căpitanul mureșencelor de atunci a fost desemnat de două ori „Cel mai bun sportiv” din Târgu Mureș, în 2010 și 2011.

Și-a dorit mai apoi o schimbare. Ea a venit odată cu oferta de la CFR Timișoara, apoi cu cea de la Oțelul Galați.

Pasul cel mare l-a făcut în ianuarie 2014 când a semnat cu echipa maghiară MTK din Budapesta, cu care a fost de două ori finalistă în Cupa Ungariei și tot de atâtea ori vicecampioană națională.

Doi ani mai târziu a luat drumul Suediei, unde a rămas timp de trei sezoane la Kungsbacka DFF, Liga „Damallsvenskan”, Mallbacken IF, Liga „Elitettan” și Töcksfors IF, Liga „Division 1”. A fost o perioadă plină de satisfacții, care i-a adus și premii individuale – de la ”golgeter„ până la ”cel mai bun mijlocaș” din campionat.

Tot acolo a experimentat și antrenoratul, implicându-se în pregătirea tinerelor fotbaliste de 13-14 ani, atât la Töcksfors IF cât și la Kungsbacka DFF.

A revenit în Ungaria însă a rămas cu gândul la fotbalul din Suedia, la stilul de viață și mentalitatea celor de acolo.

”Mi-aș dori să revin în campionatul suedez pentru ca este unul dintre cele mai puternice din lume”, spune tânăra jucătoare.

Convocările la lotul național au venit firesc. În 2008 a îmbrăcat pentru prima oară tricoul naționalei pentru selecționata Under 15 și mai apoi pentru cele Under 17 și Under 19. Alături de cea din urmă a jucat 18 partide și a înscris de trei ori la Euro 2012, de fiecare dată decisiv – contra Franței scor 1-0 și Islandei 2-0. A făcut parte din prima și singura echipă națională din țara noastră calificată până acum la un turneu final de fotbal feminin.

La senioare a debutat la vârsta de 16 ani. A jucat până acum 33 de meciuri pentru România și a marcat de 4 ori. Cea mai recentă distincție din carieră a venit în martie anul acesta la turneul internațional „Turkish Women’s Cup” , când a fost desemnată ”cel mai bun mijlocaș”.

”Am fost a treia cea mai tănără jucătoare convocată la lotul național de senioare. Prezența la echipa națională a fost și rămâne o onoare pentru mine. E un sentiment unic să îmbrac tricoul naționalei și simt că munca mea e apreciată. Le îndemn pe tinerele care practică fotbalul să creadă în ele, să își dorească să crească din punct de vedere sportiv, să facă performanță și să ajungă la lotul național” – spune jucătoarea.

Andy a simțit că trebuie să dea înapoi tot ceea ce a primit de la fotbal în acești ani si a organizat în anul 2017 pentru prima dată in oras sau, Luduș o competiție de fotbal feminin care îi poartă numele. A început cu patru echipe și an de an a crescut valoarea evenimentului prin prezența mai multor echipe din țară și chiar din străinătate. Și-a dorit ca tinerele din orașul său să aibă modele și să înțeleagă fenomenul sportiv in general. A făcut totul „ca la carte” , de cele mai multe ori pe cont propriu, cu cazare, masă, premii individuale constând în trofee, diplome și obiecte aparținând colegelor sale de la lotul național – de la tricouri la mănuși sau autografe. Cupa ”Herczeg Andy” este an de an, în luna decembrie, un reper în lumea fotbalului feminin din țara noastră.

Jucătoarea care deține și licența de antrenori se bucură să vadă că în țara noastră fotbalul feminin face pași importanți și siguri: ”În fiecare zonă s-au creat nuclee de fete dornice să practice acest sport însă e nevoie de susținere pe toate planurile. Încă se consideră că fotbalul este un sport rezervat exclusiv bărbaților. Noi, fetele trebuie să ne încăpățânăm să arătam că nu e așa. Putem să jucăm la fel de bine ca bărbații, putem aduce rezultate și … cu mai multă implicare, dedicație și susținere, se va vedea progresul și dezvoltarea în fotbalului feminin.”

Chiar dacă pentru toți sportivii această perioadă a pandemiei e dificilă, Andy nu poate sta departe de teren. Se antrenează acolo, singură ori de câte ori are ocazia. Acceptă cu greu că trebuie să stea acasă și să se pregătească în această perioadă în izolare, dar știe că sănătatea e pe primul plan.

”Îmi lipsesc antrenamentele în cadru organizat, glumele de la finalul pregătirii, jocul în sine, colegele și atmosfera dintr-o echipă”, spune Herczeg Andy.

De putin timp, s-a despărțit de echipa maghiară St. Mihály Futball Club Szeged. Andy are deja oferte pentru a juca în Ungaria, Suedia, Italia, Spania, Germania, Grecia și România: ”M-am decis pentru o echipă campioană, o echipă de top, alături de care sper să fac performanță din nou, mai ales că preconizez că voi putea juca din nou cu cupa pe masă. Îmi lipsește asta. Stilul de joc al acestei echipe, despre care nu vreau să vorbesc până nu semnez în mod oficial, mi se potrivește foarte bine. Îmi doresc să mă alătur lotului cât mai curând posibil și în funcție de deciziile autorităților să reluăm meciurile oficiale.”

Pentru 2020 are planuri îndrăznețe. Își dorește să aibă evoluții bune la noua sa echipă, să câștige un trofeu, să își continue studiile în domeniu și să se înscrie pentru a urma cursurile care îi aduc Licența B -UEFA.

 

Întrebată dacă regretă ceva în parcursul său, Andy a fost tranșantă: ”Nu. Mi-am dedicat toată viața fotbalului și nu regret nimic, chiar dacă m-am sacrificat pentru asta. Sunt conștientă că totul se obține cu sacrificiu și multă muncă. Mi-am asumat acest lucru.”

 

Continua sa citesti
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Jurnalului sportiv al Bistriței . Copyright © 2020 Jurnalul sportiv al Bistriței. Proudly crafted by: 201.ro Statistici T5