conecteaza-te cu noi

Fotbal

Locul 2 – o anticameră pentru mai mult!

Avertisment: acest text poate fi citit de toți cei care vor să contribuie cu adevărat la dezvoltarea clubului de fotbal ACS Heniu Prundu Bârgăului. Dacă sunteți genul care se plictisește repede, nu vă apucați să citiți, pentru că urmează un text destul de lung. În cazul în care căutați un text laudativ, căutați în altă parte. Vă propun să vorbim la rece despre un rezultat cald: locul 2 obținut de Heniu în Liga 1 de fotbal feminin.

Istoria îi reține doar pe campioni. Este un clișeu, dar unul adevărat și extrem de dur. Așa este istoria asta, deloc empatică atunci când vine vorba de cei care se găsesc de la locul 2 în jos.
Pentru Heniu, locul 2 este cea mai mare performanță de până acum. Raportat la istoria clubului, acest loc 2 îți oferă un motiv de petrecere. O comună din România s-a luat de gât cu orașe precum București, Galați, Constanța sau Arad și le-a răpus. Este un motiv de bucurie? Este! Dar ce faci mai departe? Dacă termini și la anul tot pe locul 2, vei mai face nuntă? Nu prea cred. Acest loc 2 reprezintă un motiv de mândrie pe termen scurt și te obligă pe termen lung. De aici înainte, nu te mai poți bucura decât dacă vei termina pe primul loc. Nu sunt bârgăoan, dar la cum îi cunosc eu pe bârgăoani de vreo 15 ani, nu cred că vor dori să-i bată lumea pe umăr în fiecare an și să le șoptească “felicitări pentru locul 2”. Anul acesta sună bine, dar pe viitor va suna ca o ironie. Așadar, acest loc 2 te obligă la mai mult. OK, dar cum vei ajunge să te bați cu șanse reale la titlu? Un titlu pe care Olimpia Cluj îl câștigă de prin 2010 în fiecare an și nu dă semne că s-ar plictisi s-o facă în continuare.
E timpul să intre în scenă banii. Ca în orice domeniu, performanța se face cu bani, alături de pricepere, dorință și multă muncă. La Heniu, a face rost de bani în fiecare sezon este o muncă grea, care îți consumă multă energie. Primăria Prundu Bârgăului este sprijinul clubului de câțiva ani, îi asigură echipei un confort, dar nu are puterea de a oferi un buget de titlu, în ciuda intențiilor bune ale primarului Doru Crișan. Președintele clubului, George Ruscău, și antrenorul Călin Svoboda au încercat să atragă și sponsori locali, iar în acest an, Geoplast și Amicii Building au venit cu acel aport financiar care a ajutat la obținerea acestui loc 2. Și totuși, nu este de ajuns. Încurajat de acest loc 2, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud promite să intre în arenă. Este o veste bună, dar care trebuie concretizată prin acținui concrete. La cum l-am văzut acționând pe președintele CJ, Radu Moldovan, nu cred că promisiunea va rămâne doar sub forma unor rânduri frumoase pe o foaie de hârtie.
În momentul de față, nucleul de bază al echipei este unul bun. Jucătoare ca Andreea Corduneanu, Mihaela Merlan, Lenuța Ștef, Andreea Laiu, Mădălina Boroș, Szidonia Salamon, Diana Grecu, Alexandra Hornea, Bea Ambrus sunt valoroase și suficient de experimentate pentru a purta un război de uzură pe termen lung. Au dovedit-o din plin în această a doua parte a sezonului când au obținut victorii pe bandă rulantă din trei în trei zile. Echipa are și jucătoare de mare perspectivă – Maria Baciu, Diandra Jean, Ana Palaghia, Mihaela Purcil, Edvina Ciontos, Daniela Muresan, Daniela Mates. Peste toate, Heniu este deja calificată și în semifinalele Cupei României, având șanse mari să joace finala de la Arad.
Totuși, pentru a te bate la titlu, aceste jucătoare trebuie remunerate corespunzător. Dincolo de atașamentul lor față de club, este clar că factorul financiar poate contribui la maximizarea performanțelor. Este o regulă care funcționează peste tot și nu văd de ce fotbalul feminin ar fi o excepție.
Lângă echipă au venit câțiva oameni esențiali. Mă refer aici la preparatorul fizic Lică Budurlean, care a dus deja echipa la un nivel fizic foarte bun și doctorul Adi Chirlejan, al cărui profesionalism nu mai trebuie probat.
Așadar, există o fundație bună pentru a construi performanțe de top, asta însemnând locul 1 în Liga 1, Cupa României și o prezență în Liga Campionilor. Dacă se vrea asta, cred că a venit momentul ca Primăria Prundu Bârgăului, Consiliul Județean și oamenii cu potential din zonă să își dea mâna pentru a duce acest proiect ACS Heniu la următorul nivel.
Locul 2 obținut anul acesta în condiții grele este o performanță pentru care toată lumea merită felicitări, dar nu uitați: istoria îi reține doar pe campioni.

MARIUS PANTAIE

Publicitate

Fotbal

GEORGE RUSCĂU: ”După rezultatele din campionatul precedent, ne dorim mai mult!”

Pregătirile pentru noul sezon competițional al Ligii 1 la fotbal feminin au intrat pe ultima sută de metri. Jucătoarele Heniului au efectuat un cantonament dar și câteva meciuri de pregatire atât în compania unor echipe de juniori cât și a Ladies Târgu Mureș, în continuarea evenimentului de prezentare a lotului de zilele trecute.

Fotbalistele de pe Valea Bârgăului își propun să facă performanță atât în campionat cât și în Cupa României.

Formatul competițional pentru acest sezon va fi identic cu cel din sezonul precedent. Se va juca un singur tur, urmând ca primele șase clasate să evolueze în Play-Off, iar următoarele șase în Play-Out.

Partidele se vor juca tur-retur, rezultând astfel încă 10 meciuri pentru fiecare formaţie. Fiecare echipă va intra în această fază a competiției cu punctajul acumulat în prima parte a campionatului.

În 29 august, jucătoarele Heniului vor debuta în sezonul competițional 2021-2022 pe terenul celor de la CSS Târgoviște.

Continua sa citesti

Fotbal

Meci de gală, pe stadionul Jean Pădureanu

Legendele fotbalului românesc și gloriile echipei de fotbal bistrițene vor juca un meci amical, la evenimentul de prezentare al echipei de fotbal a Clubului Sportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud.

Vor veni la Bistrița pentru meciul din 16 august, ora 18.00 (stadionul Jean Padureanu) – Florin Prunea, Marian Aliuță, Dorinel Munteanu, Miodrag Belodedici, Gabi Balint și alții. Vor îmbraca din nou tricoul Gloriei – Dan Matei, Paul Czervenski, Sebastian Moga, Lucian Sănmărtean, Eugen Voica, Valer Săsărman, Dorel Zegrean, Toma Ivan.

Intrarea spectatorilor va fi liberă. Se vor respecta reglementarile în vigoare impuse de pandemia de Covid 19, urmând să aibă acces pe stadion doar cei vaccinați sau care prezintă rezultatul negativ al unui test. Se va ține cont de procentul de 75% din capacitatea maximă a arenei.

Eugen V. Cosma, director CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud: ”Ne dorim să fie un eveniment plăcut, să vină cât mai multă lume pe stadion, bistrițenilor să le revină pofta de fotbal.”

Continua sa citesti

Fotbal

Echipa de fotbal a Gloriei 2018, în fața unui nou sezon competițional!

Directorul Clubului sportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud Eugen V. Cosma a prezentat astazi o parte din staff-ul echipei de fotbal, recent cooptată în club.

Team managerul Paul Șomodean și antrenorul principal Dan Matei (prezenți la întâlnirea cu presa) vor fi ajutați de Horațiu Horoba – director sportiv, Dorel Zegrean – antrenor secund și Călin Albuț – antrenor cu portarii. Centrul de copii și juniori va fi condus de Valer Someșan, grupele urmând sa fie antrenate de Sergiu Mândrean, Aurel Nalați, Valer Săsărman și Titi Voica.

Eugen V. Cosma, director CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud: ”CS Gloria 2018 a înființat secția de fotbal, cu obiective bine stabilite, de a dezvolta Centrul de copii și juniori și de a avea prezență constantă în ligile superioare. Ne-am afiliat la FRF și ne-a fost cesionat locul echipei care activa în Liga a 3-a. Suntem în faza finală de semnare a contractelor cu foștii jucători ai echipei, dar încercăm și să completăm lotul, pentru a putea face față. Vom asigura toate condițiile necesare performanței, vom dimensiona bugetul astfel încât să le oferim condițiile necesare, mult mai bune decât în trecut și propice pentru performanță. Încercăm să atragem cât mai mulți sponsori, orice susținere este binevenită. Vrem să aducem din nou publicul pe stadion. O luăm pas cu pas, să creăm un lot competitiv, să ajungem în play-off-ul Ligii a 3-a și de aici mai e doar un pas spre promovare.”

Paul Șomodean, team manager: ”Mulțumesc Consiliului Județean pentru că nu a lăsat fotbalul bistrițean să moară, este un nou început. Fotbalul este pentru bistrițeni, avem mare nevoie de ei și îi așteptăm la stadion, iar noi vom încerca prin jocurile pe care le vom face să îi aducem în număr cât mai mare alături de echipă. Ne dorim și să recrutăm tinere talente din județ pentru ca spectatorii să fie mulțumiți că avem cât mai mulți bistrițeni în lot” 

Dan Matei, antrenor principal: ”Prefer pași mărunți și siguri, lucruri bine puse la punct și, bineînțeles, performanță.  Îmi doresc să formăm o echipă competitivă, să accedem în play-off și să ne batem pentru promovare în Liga a 2-a. Vom analiza bine situația, pentru că este un obiectiv îndrăzneț. Ni l-am propus și anul trecut, însă din cauza faptului că bugetul s-a înjumătățit și a unor situații colaterale am terminat pe locul 3, un loc meritoriu având în vedere bugetul și condițiile.”

Gloria 2018 începe noul sezon în 11 august, în deplasare cu Progresul Șomcuta Mare, în faza a doua a Cupei României. La doar câteva zile distanță, în 16 august, lotul cu care Gloria 2018 va aborda noul sezon competițional al Ligii a 3-a va fi prezentat publicului bistrițean, în cadrul unui eveniment la care vor participa multe dintre legendele fotbalului românesc și foste glorii ale echipei bistrițene.

Continua sa citesti
Publicitate
Publicitate

Cele mai citite

Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Jurnalului sportiv al Bistriței . Copyright © 2020 Jurnalul sportiv al Bistriței. Proudly crafted by: 201.ro